CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 29, 2011

Oan nak mp3 pulak!


Bila Kakak mintak iPod, Coan mintak mp3. Coan ni macam kakak jugak. Banyak terpengaruh dengan kawan-kawan. Coan siap cakap pada Abah. Murah je Abah. mp3 tu 99 riyal aje! Oan tengok kat Jarir magazine tu. Amboi-amboi. Pandai anak-anak Ummi membelek katalog ya.

Ummi belek jugak tapi takdelah terfikir nak beli pun. Mungkin sebab kawan-kawan Ummi bukan berkejar membeli benda-benda macam tu. Mereka berkejar beli benda lain hehee.. *wink*.

Bila Kakak dapat ipod dan Coan tak dapat mp3, kakak bagi Coan guna handphone dia. Coan pun ada handphone tapi tak best sangat. Alaaa.. Coan guna handphone sebab nak dengar lagu. Sebab tu juga lah Coan nak mp3. Ummi bagi syarat. Kalau Coan nak guna mp3 untuk dengar lagu, no way! Tapi, kalau untuk dengar ayat2 dari surah Al Quran, Ummi bagi. Tak kiralah berapa harga mp3 tu. Nampaknya Coan diam lepas Ummi bagi syarat tu. Tahu dah, mesti tak suka lah syarat Ummi tu.

Thursday, May 20, 2010

Updates on her



It is May now and the blog was last updated on December last year. Poor my little Coan. Ummi was busy with other thing huh? ;).

A few things had happened in her life. Let see...

She was 8 on the 16th March 2010. Ummi bought a cake for her to be cut at school. She was happy, Alhamdulillah. There's no celebration at home as Ummi is trying to avoid celebrating birthday party. It is haraam. Our Rasul s.a.w and companions never celebrate their birthday. It is only the culture of christians who celebrate birthday. Ummi will do her best. InsyaAllah. As Coan grows older, Ummi will slowly tell you about it. We used to have celebration and Coan seems to be very happy about it. It is quite difficult for Ummi to abruptly cut it off. Ummi is minimizing things bit by bit. InsyaAllah.


When we went back to Malaysia, Ummi managed to bring Coan and Kakak to the hair dresser. You were reluctant to have a hair cut but Ummi thought, your hair was long enough. Besides, you like to bite your hair. What if there's germs? Gross!! Also, you like to let your hair free without hair band. Definitely a big NO to Ummi. Alhamdulillah, the chinese lady did a good job towards your hair though you're complaining after that.





Recently, Ummi found Coan is quite hardworking and proactive. Alhamdulillah. MasyaAllah Tabarakallah! Ummi still remember how hard it was to get you complete your homework. Ummi strained herself teaching Coan to read until her tear dropped sometimes. Allah knows best. It is almost over now. Alhamdulillah. Coan can read much better now. Ummi doesn't have to push you that hard anymore. Syukur to Allah. He is full of mercy.



Wednesday, December 30, 2009

Kontot sudah...

Nak bergaya punya pasal, habis kontot dan gondol jadinya. Itu lah yang terjadi pada rambut depan Coan. Memang dulu masa potong rambut, purposely Ummi mintak Aunt Eyin potong sama rata. Dah lama sangat jadi rambut dah memanjang. Jadi, selalu rambut depan Coan menutup muka. Bijak sangat, one day Coan ambik gunting and jadi hair dresser sendiri heheh.. Terkejut Ummi tengok rambut Coan gondol kat depan. Tapi, Coan sengih-sengih saja sebab salah sendiri. Cuba dulu, masa Abah yang potong rambut Coan pendek. Walaupun tak gondol, menangisnya bagai nak rak.

Ummi harap sangat Coan tak terlalu manja. Bila Kakak usik sikit, cepat benor Coan nangis dan meraung. Ingatkan teruk sangat lah apa yang Kakak buat. Kadang-kadang Kakak cuma kata saja dan Coan pun ada jugak mengata Kakak. Tapi, tangisan Coan tu macam lah kakak dah ketuk kepala Coan dengan pinggan. Sabor je lah. Agaknya itu lah akibatnya bila Coan lama sangat jadi bongsu kan. Tapi, the good thing is, Coan sangat penyayang terhadap adik-adik. Syukur Alhamdulillah. Tapi sesekali ada jugak Coan bully Shahmey ;).

Sekarang, Coan dah speak English with accent! I couldn't believe sometimes that it was you who was talking. Dulu, masa mula-mula sekolah di Saudi, Coan was very quiet. Cikgu-cikgu di Mariya selalu complain, "she is so quiet. She doesn't talk". Puas juga Ummi dan Abah convince, "she will improve. She's new. English is not her language but she'll catch up, don't worry". Cikgu still cakap, "you have to push her". Ummi dan Abah pun push lah jugak walaupun tak nak push mana pun sebab kami tahu you'll slowly catch up. Sampaikan Coan nangis bila Ummi dan Abah marah sebab Coan tak nak speak English. Sekarang ni, Ummi dah tak risau about the language. Alhamdulillah. Ummi harap Coan akan improve in all aspects of your life be it in this life or hereafter. InsyaAllah.

Semalam, Coan bangun tidur and nangis sebab tak dapat tolong Ummi buat cake. Alahai.. tu la, lain kali bangun awal sikit. Kakak yang tolong Ummi. Ummi tahu, you insisted to help me a day before tapi Ummi tak dapat buat lagi sebab tak cukup ingredient. Bila dah cukup ingredient, Ummi decided to mix it in the morning. Nasib baik ada lah sikit lagi benda nak buat. Dapat lah Coan tolong walaupun everything was almost done.

MasyaAllah Tabarakallah!!! Coan is adventurous. Bila dah pandai naik buai, punyalah tinggi Coan hayun. Takut Ummi. Sekarang, Coan dah pandai bawak basikal without the 2 helper tires. Ummi tak tahu panggil benda apa tayar sokongan tu. Coan was proudly showing Ummi yang Coan dah boleh bawak basikal kakak. That was fast! Ummi dulu, darjah 5 baru nak pandai bawak basikal. Lambat betul Ummi kan heheh..