CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, December 30, 2009

Kontot sudah...

Nak bergaya punya pasal, habis kontot dan gondol jadinya. Itu lah yang terjadi pada rambut depan Coan. Memang dulu masa potong rambut, purposely Ummi mintak Aunt Eyin potong sama rata. Dah lama sangat jadi rambut dah memanjang. Jadi, selalu rambut depan Coan menutup muka. Bijak sangat, one day Coan ambik gunting and jadi hair dresser sendiri heheh.. Terkejut Ummi tengok rambut Coan gondol kat depan. Tapi, Coan sengih-sengih saja sebab salah sendiri. Cuba dulu, masa Abah yang potong rambut Coan pendek. Walaupun tak gondol, menangisnya bagai nak rak.

Ummi harap sangat Coan tak terlalu manja. Bila Kakak usik sikit, cepat benor Coan nangis dan meraung. Ingatkan teruk sangat lah apa yang Kakak buat. Kadang-kadang Kakak cuma kata saja dan Coan pun ada jugak mengata Kakak. Tapi, tangisan Coan tu macam lah kakak dah ketuk kepala Coan dengan pinggan. Sabor je lah. Agaknya itu lah akibatnya bila Coan lama sangat jadi bongsu kan. Tapi, the good thing is, Coan sangat penyayang terhadap adik-adik. Syukur Alhamdulillah. Tapi sesekali ada jugak Coan bully Shahmey ;).

Sekarang, Coan dah speak English with accent! I couldn't believe sometimes that it was you who was talking. Dulu, masa mula-mula sekolah di Saudi, Coan was very quiet. Cikgu-cikgu di Mariya selalu complain, "she is so quiet. She doesn't talk". Puas juga Ummi dan Abah convince, "she will improve. She's new. English is not her language but she'll catch up, don't worry". Cikgu still cakap, "you have to push her". Ummi dan Abah pun push lah jugak walaupun tak nak push mana pun sebab kami tahu you'll slowly catch up. Sampaikan Coan nangis bila Ummi dan Abah marah sebab Coan tak nak speak English. Sekarang ni, Ummi dah tak risau about the language. Alhamdulillah. Ummi harap Coan akan improve in all aspects of your life be it in this life or hereafter. InsyaAllah.

Semalam, Coan bangun tidur and nangis sebab tak dapat tolong Ummi buat cake. Alahai.. tu la, lain kali bangun awal sikit. Kakak yang tolong Ummi. Ummi tahu, you insisted to help me a day before tapi Ummi tak dapat buat lagi sebab tak cukup ingredient. Bila dah cukup ingredient, Ummi decided to mix it in the morning. Nasib baik ada lah sikit lagi benda nak buat. Dapat lah Coan tolong walaupun everything was almost done.

MasyaAllah Tabarakallah!!! Coan is adventurous. Bila dah pandai naik buai, punyalah tinggi Coan hayun. Takut Ummi. Sekarang, Coan dah pandai bawak basikal without the 2 helper tires. Ummi tak tahu panggil benda apa tayar sokongan tu. Coan was proudly showing Ummi yang Coan dah boleh bawak basikal kakak. That was fast! Ummi dulu, darjah 5 baru nak pandai bawak basikal. Lambat betul Ummi kan heheh..






Wednesday, May 27, 2009

Tak boleh dimarah..


Semalam, Kakak masuk bilik cakap pada Abah yang Coan conteng (menulis) di cardboard file dia. File tu teacher Kakak bagi. Kakak letak file tu bawah katil (jadi isu ni - kenapa bawah katil?). Then Kakak tunjuk. Besar sekali handwriting Coan. Lupa pulak Ummi nak snap gambar (hehe..).

Then, Ummi suruh Kakak panggil Coan. Dalam pada tu, Ummi bagi tahu Abah to be fair. Coan kena ditegur. Abah kata tak boleh. Kalau marah, nanti 2 hari merajuk. Amboi!!! exaggerating nya Abah tu..

Coan datang bilik Ummi. Seperti biasa ada sesi soal siasat. Abah soal. Coan jawab. Ummi soal. Coan jawab. Tak sampai 3 minit,

uuuuwwwwweeeeaaaaaa!!!!!!

Ummi tersenyum tapi buat diam aje. Nak tengok selama mana Coan nak nangis. Betul ke 2 hari macam Abah kata. Then Coan berdiri tepi dinding di luar bilik Ummi. Dalam 10 minit aje. Lepas pada tu, Coan main balik dengan Kakak dan happy semula. Dah lupa pun kisah kena tegur tadi. Jadi, maknanya... Coan boleh lah kena marah. Tak aci lah kan, asyik Kakak aje yang kena ;).


Wednesday, May 13, 2009

Saya suka awak lah..


Hahaha!! Coan mungkin baca benda ni a few months or even years after Ummi tulis kat sini. Semalam, Ummi ada gathering bersama wanita-wanita Jubail (cewah!). Then, kawan Ummi, Aunt Shafir bagi tahu Ummi satu cerita. Semasa kelas agama di Al Jabar Compound, Coan bagi tahu anak dia (salah seorang kembar tu),

"Awak.. saya suka lah awak ni"

Ummi rasa macam tu lah dialognya. Knowing anak Ummi, Ummi percaya apa yang anak Aunt Shafir bagi tahu dia. Walaupun Coan nampak timid, you're frank and straight. You said things from the bottom of your heart. Cumanya, Ummi tak sure the reason Coan cakap macam tu. Sebabnya, itu bukanlah first time Coan cakap benda macam tu. Dah banyak kali. Without reason, Coan bagi tahu Ummi yang Coan suka orang ni, orang tu.

Anak Aunt Shafir tu baik ya. Ummi pun nampak dia baik. Sangat sopan. Aik! Ummi pulak lebih-lebih. Kalau nak berkawan dengan dia, kawan elok-elok ya. Dia tu pangkat abang dengan Coan. Kalau tak faham apa cikgu ajar, boleh lah tanya dia.

Tapi kan, Ummi wonder jugak. Anak Ummi ni dah start fall in love ke sebenarnya? Woohooooo!!! I hope not my dear. You are way too young for that.

pssttt.. si dia tu, yang mana satu yek?


Thursday, April 23, 2009

Are you Coan?


Ummi noticed 'something' has changed in you, my dear. It is the way you spoke and acted. You remind me of Aishah, your classmate and also Aunt Sharimah's daughter. Though Ummi is an old lady already not amongst your age, Ummi could still recognize the uniqueness of every kid whom Ummi has met. Kakak has her own style. Coan has your own way too. Aishah, your friend also has her own charateristics of behavior.

If I'm not mistaken, Coan has started to 'be' like Aishah a few weeks after you joined ISG School and put in Aishah's classroom. I guess since you have been mixing a lot with Aishah, you tend to follow what Aishah did. I know you can be a very good actress, indeed. You've been acting a lot in front of the mirror. Whenever you're in my room, you'll be acting all to way in front of my big mirror. You could even kiss the mirror and talk to the person inside as if she is someone else. Whhoooo!!! I couldn't stop myself from gigling whenever I saw you that way, my dear.

Due to that, no wonder that you could easily mimicking Aishah. She has got a big influence on you. You asked me for a lipstick because Aishah had one. You wanted a high heel shoes because Aishah got one. So far you've got what you wanted. Alhamdulillah. But, what is with the mimicking Aishah, my dear? Yes.. I agreed that Aishah is so comel. You wanna be like her right? Perhaps, by mimicking her, you'll be comel like her to... heheheee...






Wednesday, April 8, 2009

Hey Mum and Dad... :)






Thank you sayang. One thing Ummi nak tanya ni. Kenapa bila write in English, Coan panggil Ummi dan Abah sebagai Mum and Dad? Tak payahlah sayang. Biarpun cakap urdu sekalipun, Coan boleh panggi Ummi dan Abah saja. Tak payah tukar..

Kalau speak Englih pun Coan tukar jugak. Coan panggil Mum and Dad. Ummi tak lah pulak tapi Ummi tak tahulah bila Coan panggil Abah dengan panggilan Dad, mata Abah jadi biru hahaha!!!

Anyways, Ummi patut puji sebab handwriting Coan cantik. Cursive tu menjadi. Ummi pun tak reti cursive writing. No wonder lah Coan dapat pengiktirafan hanwriting paling cantik dalam kelas. Ummi tak tahu pun benda ni. Kakak Sophea yang bagi tahu sebab ianya di announced depan assembly Rabu lepas. Keep it up ya my dear :).

Monday, March 16, 2009

I'm Seven Eleven opsss! 7 actually :)


Today, I am 7. I love to be a big girl though I also love to cry whenever I like and without no specific reason. I'm pleased to see people bersusah payah pujuk myself when I'm sulking. That's me and I'm proud to be me.


Until this year, I used to be the first one in my family to celebrate my birthday in the year. I love it because I got to receive the first birthday cake in the year. I always glad to see Kakak got jealous for having to wait another 4 months to celebrate her birthday.. hehehee.. serves you right kakak!


Abah bought a chocolate cake for my birthday. Abah also bought jajan for me to share with my friends. While, my dear Ummi has bought coloring stuff to be given to my dear friends. Abah sent the cake and the goodies to the school at 10am today. I got to eat the cake with my classmates. I'm a bit dissatisfied though. I wasn't given a chance to cut the cake. I guess I should put the blame on Ummi for forgetting the knife. Ouchie! Sorry Ummi for pointing your blunder out. I know you don't like it huh!


Yes, I am a big girl now. But, I still want people to treat me like a small kid, just like they treated Shahmey. I'm so jealous of Shahmey. Everyone thought whatever he did was cute.. tak aciiii!!!













Thursday, March 5, 2009

Tuppai!



Kelmarin, Ummi nak tulis pasal benda ni dalam blog. Then, Ummi fikir, biarlah. Mungkin itu sekali aje Coan buat macam tu. Tapi, hari ni Coan buat lagi..

"He wanted to play with the... tuppai!"

"Haaahh???? apadia?"

Tengok the story book.

"Tupai? Squirrel lah!"


Every other day, teacher bagi Coan 2 story books as a homework. Coan kena baca buku tu. Of courselah depan Ummi sebab kalau tidak Ummi tak tahu whether Coan boleh read atau tak the vocabulary dalam story books tu.


Kelmarin, tengah syok-syok baca buku dengan accent mat salehnya, Coan sebut every word correctly sampailah tiba word tuppai! Ummi dengar aje memula. Tapi rasa pelik then tengok buku tu. Ummi betulkan.


Hari ni, jadi lagi. Sebut tupai tu pulak dengan accent mat saleh jugak tu hahahaha!! Tolong lah Coan. Kalau nak sebut tupai pun biarlah sebut dengan accent melayu. Baru lah sedap bunyinya.. :)


Tuesday, March 3, 2009

Takut hantu baby



Tengahari tadi, Ummi nak masuk toilet untuk cuci 'batman' baby Sumeyyah. Coan ada dalam bilik masa tu. Then, dengan muka takut, Coan keluar,

"Ummi tunggu!"

"Kenapa"

"Oan nak keluar. Oan takut.."

"Laa.. itu pun takut ke? Ummi masuk toilet je lah.."


Malam tu, Coan cerita pada Ummi,

"Ummi, Oan mimpi hantu baby. Ada muka macam Sumeyyah.."

Ummi diam aje. Then, Coan pijak Abah. Bila Coan pijak dekat kaki (lebih mendekati tingkap), Coan ketakutan lagi.

"Oan takut hantu baby"

"Macam mana rupa hantu baby tu?" Abah tanya

"Macam Sumeyyah"

"Orang semua dalam bilik pun, Coan takut?"

"Takut..."

Sabar aje lah anak Ummi. Ni sure terpengaruh dengan horror movie lah ni..

Saturday, February 14, 2009

Oan tak reti..



Jarang Ummi dapat duduk berbual-bual dengan Coan. Semalam, masa Ummi susukan adik Sumeyyah, Coan datang duduk dekat Ummi. Coan bagi tahu Ummi,

"Ummi.. Oan dah tak reti cakap Malaysia lah sebab Oan selalu cakap English at school"

"Iye ke?"

"Iye.. macam semalam kan.. Oan nak cakap pada kakak errrr... loncat.. tapi Oan cakap hop! Tu la.. Oan tak tahu malaysia dah.."

"Bagus lah macam tu. Coan cakap lah English dengan kakak. Kakak kan tahu.."

"Kakak tak tahu..."

"Kakak tahu la.. Coan memang speak English in school ke?"

"Iye la.. memang lah.."

"Banyak ke Coan cakap English"

"Banyak..."

"Bagi tahu Ummi apa yang Coan cakap"

"errr.. macammmm... good morning!"

"Lorrrr... hehehee.."


Okaylah tu tak lawak lagi. Tapi bila Ummi cerita kat seseorang pasal tu, seseorang tu boleh tanya hop tu loncat?? hehehe.. rasa nak terkentut Ummi sebab Coan lagi pandai dari seseorang tu rupanya hehehe...

Saturday, January 24, 2009

the loving Coan



Semenjak dua menjak ni Ummi tengok antara Kakak dan Coan, Coan lebih penyayang terhadap adik-adik berbanding Kakak. Bukan niat Ummi nak membezakan anak-anak tapi Ummi nampak aura loving tu lebih sikit dalam diri Coan berbanding Kakak.


Tapi, bila Ummi nilai semula, Ummi rasa Ummi tahu asal usul kejadian tu hehee.. Bagi Ummi, bila kita selalu dimanjakan, kita akan jadi manja dan penyayang dan begitulah sebaliknya. Kakak Sophea sempat bermanja sorang-sorang selama 1 tahun 8 bulan sahaja. Lepas tu Coan lahir. Maka, terpaksalah Kakak Sophea berkongsi kasih sayang dengan Coan. Kesian juga pada Kakak sebab dalam keadaan masih kecil dah terima adik. Masa Ummi banyak tertumpu pada Coan.


Coan jadi anak bongsu lama tau. Umur Coan 5 tahun, barulah dapat adik Shahmey. 5 tahun Coan dimanja oleh Abah. Kalau Coan buat silap, selalu Kakak yang kena dengan alasan Coan kecil lagi. Sampai bila-bila pun Coan kecil sebab dah tentu Kakak lebih besar.


Walau bagaimanapun, Ummi suka dengan sikap penyayang Coan tu. Keep it up my dear. Ummi juga harap Kakak pula akan slowly grasp the same quality. Mungkin Ummi sendiri yang kena lebih manjakan Kakak sekarang so that Kakak akan jadi penyayang macam Coan juga. Jadi, Coan janganlah jeles ye hehehee...

Sunday, January 11, 2009

Advancenya Coan..



Kelmarin, masa Ummi tengah sibuk kat dapur, Coan bagi tahu Ummi,

"Ummi... Oan tak nak beranak. kalau beranak nanti kena belah perut. Oan takut lah. Kalau besar kena beranak. Macam mana Ummi?"

Ummi pun jawab,

"Kalau tak nak beranak, tak payahlah kawin"

Sebenarnya banyak benda yang nak kena explain tapi since masa tu Ummi sibuk nak masak. Ummi ambik short cut aje cakap macam tu. Then Coan sambung lagi,

"Tapi Oan nak laki.."

Amboi... laki nak. Beranak tak nak. Pandainya budak ni. Ummi tak sure lah Coan faham ke tak konsep laki tu. Kelakar pulak tapi Ummi tak sempat nak gelak sebab dalam kepala Ummi masa tu, kira nak cepat keluar dari dapur. Ummi dah tak larat nak berlama-lama berdiri kat dapur.


Ummi tau yang Ummi patut cerita pada Coan bahawa beranak bukan semestinya belah perut. Itu sesetengah kes sahaja. Tapi since Ummi beranak memang belah perut, macam tu lah yang Coan tau. Ummi pernah cerita pada Coan dulu yang orang beranak sebenarnya ikut saluran tertentu tapi Coan tak ingat sebab yang Coan nampak parut luka di perut Ummi.


Sabarlah ya. Nanti Coan besar sure Coan gelak sendiri baca blog Coan ni. Itupun kalau blogspot ni masih setia hehehe...